0

Film premierek – 2012.05.17.

Heti filmajánlónkban végre mozikban egy mese, hiszen hosszú idők óta ez az első igazán gyerekeknek szóló film a Kalózók (és az első amelyik már új korhatár karikával rendelkezik), visszatért Borat, Brünó, Ali G A diktátorként, John Cusak Hollóként és egyházi témájú életrajzi dráma Fatimából.


Fatima – A 13. napon – The 13th Day
színes, feliratos, angol életrajzi dráma, 85 perc, 2009
Rendező: Ian Higgins
Főszereplők: Filipa Fernandes, Jane Lesley, Michael D’Cruze

1917 októberében több mint 70 000 szemtanúja volt a portugáliai Fátimában a napcsodának, amely során az égitest egy ezüstkoronghoz vált hasonlóvá. A Nap eleinte tűzkerékként forgott saját tengelye körül, majd úgy tűnt, hogy rövidesen lezuhan. Mindazok, akik jelen voltak az eseménynél, azért sereglettek össze, mert néhány hónappal korábban három helybéli gyermek előtt többször is megjelent egy titokzatos női alak, akit már akkor sokan Szűz Máriának véltek, így az erre az októberi napra várt újabb jelenést már saját szemükkel szerették volna megtapasztalni.

 


A holló – The Raven
színes, feliratos, amerikai-magyar-spanyol thriller, 111 perc, 2012
Rendező: James McTeigue
Főszereplők: John Cusack, Luke Evans, Alice Eve

Amikor a 19. századi Baltimore-ban egy anya és lánya brutális gyilkosság áldozata lesz, Emmett Fields nyomozó megdöbbentő felfedezést tesz: a bűntény egy fiktív esetre emlékeztet, amiről gyomorforgató részletességgel számolt be a helyi újság a társadalom margóján tengődő író, Edgar Allan Poe egyik történeteként. Miközben a rendőrség magát Poe-t is kihallgatja, újabb embertelen gyilkosság történik, amit egy másik népszerű Poe-sztori ihletett. Miután rájön, hogy az eszelős sorozatgyilkos Poe elbeszéléseit használja véres hadjárata alapjául, Fields igénybe veszi az író segítségét az őrült megállításához. Amikor kiderül, hogy egy Poe-hoz közel álló személy lehet a következő áldozat, magasabb lesz a tét, és a detektívtörténet műfajának feltalálója élesíti saját okfejtő képességeit, hogy megoldja az ügyet, mielőtt túl késő lenne.

 


A diktátor – The Dictator
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 83 perc, 2012 (16)
Rendező: Larry Charles
Főszereplők: Sacha Baron Cohen, Megan Fox, J.B. Smoove

Sachsa Baron Cohen (A leleményes Hugo) Borat, Alig G és Brüno után újabb nagyszabású karakterrel ajándékozza meg a mozinézőket: a világ legkülöncebb és legegoistább diktátorával, Aladeennel. Az elpusztíthatatlan szakállú Aladeen, aki pénzéhes celebeket fektet meg és megbundázza saját olimpiáját, akkor kerül a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor felröppen a hír titkos atomprogramjáról. Egy félresikerült merényletet követően Aladeen egy fillér nélkül magára marad New York utcáin. Kivégzettnek hitt honfitársai elől menekülve Aladeen úgy dönt, visszaszerzi hatalmát, ami egyfelől fergeteges összeütközésekhez vezet a viselkedésén megbotránkozó amerikai polgárokkal, másfelől olyan felfedezésekhez, melyek leleplezik Amerika külpolitikáját.

 


Kalózok – A kétballábas banda – The Pirates! Band of Misfits
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai animációs film, 87 perc, 2012 (6)
Rendező: Peter Lord
Főszereplők: Jeremy Piven, Salma Hayek, David Tennant

Mi teszi a jó kalózt? A lelkesedés, a vágy a zsákmány után és a hatalmas, dúsan göndörödő szakáll. E film főszereplője tökéletes kalóz: csak az a kis hibája van, hogy soha, egyetlen terve sem válik valóra – de legalább kitartóan próbálkozik. Hű társaival hét tengert hajóz be, hogy legyőzze ellenségeit Büszke Bellamy kapitányt meg Penge Lizt, és végre elnyerje a legnagyobb, legrégebben vágyott kincset: Az év kalóza-díjat. Kalandos útja során bejár néhány távoli egzotikus szigetet és a ködös Londont, megküzd a rossz természetű királynővel, szövetkezik egy zseniális ifjú tudóssal, és közben sosem veszíti szem elöl azt, ami a jó kalóz számára az igazi lényeg: kaland és körszakáll!


2 nap New Yorkban – 2 Days in New York
színes, feliratos, német-francia-belizi vígjáték, 96 perc, 2011 (16)
Rendező: Julie Delpy
Főszereplők: Chris Rock, Julie Delpy, Dylan Baker

A menő rádiós és újságíró Mingus (Chris Rock) és francia fotós barátnője, Marion (Julie Delpy) békésen éldegélnek New York-i lakásukban macskájukkal és előző kapcsolataikból származó két kis gyerekükkel. Ám amikor egy nap minden előzetes figyelmeztetés nélkül betoppan Marion apja (akit valódi apja, Albert Delpy alakít) a lány túlfűtött nővérével, és annak borzalmas barátjával egy röpke tengerentúli vizitre, két felejthetetlen nap következik. Nyugodtan nevezhetjük családi ámokfutásnak is. A vendégek pofátlan nyíltságukkal és a szexualitást illető szabadszájúságukkal minden határt áthágnak. Marion és Mingus kapcsolatának összes gyenge pontját végigveszik, így a pár komoly próbatétel előtt áll. Hogyan élik túl a francia inváziót? Julie Delpy a Két nap Párizsban után New Yorkba viszi nézőit, hogy újabb kacagtató és elgondolkodtató fejezeteket mutasson be a családi és párkapcsolatok természetéről.

 

 

Válasz