0

Film premierek – 2012.09.20.

A héten öt filmet dobtak piacra a forgalmazók öt stílusban, hiszen kísérleti film, thriller, dráma, horror és akció vígjáték. A mai naptól, pedig elkezdődött a budapesti Pólus Moziban a Pólus filmfesztivál, valamint ma kerül bemutatásra sajtó vetítésen a 1986-os Queen koncert koncertfilmje a Euro center – Sony moziban Óbudán.

Álomvölgy – Az üresség felfedezése

színes, magyar kísérleti film, 68 perc, 2012
Rendező: Vancsó Zoltán

Egy fotókiállítás a mozivásznon.
Ez a szöveg és történet nélküli, kizárólag fotókból és a hozzájuk komponált zenéből álló meditatív alkotás belső utazásra invitálja a nézőket. A tíz epizód alatt a városból autón kimenekülve, misztikus fények és fák között, több évszakon keresztül bolyongva, Vancsó Zoltán képekké varázsolja az erdő láthatatlan lelkét. A sorozatot nézve végül eljutunk az ürességig, a belső harmónia világába, ahol az elmének már nincsen hatalma felettünk. A fotófilm egyik erénye, hogy képes kikapcsolni az elmét, ezáltal teljesen új, a megszokottól eltérő módon nyújt élményt. A magyar, osztrák, román és szlovén helyszíneken készült impresszionista festményeket idéző fotográfiák egy sajátos bemozdulós technika eredményei.

Babycall

színes, feliratos, norvég-svéd-német thriller, 96 perc, 2011
Rendező: Pal Sletaune
Főszereplők: Noomi Rapace, Kristoffer Joner, Vetle Qvenild Werring

Anna és 8 éves kisfia Anders elmenekülnek Anders erőszakos apjától. Egy hatalmas társasház egyik lakásában húzzák meg magukat, úgy, hogy senki nem tudja hol vannak. Anna bébifont is vesz, hogy mindig biztonságban tudja Anderst, amíg a kisfiú alszik. Anna azonban furcsa zajokat hall a bébifonon keresztül.

Démoni doboz – The Possession

színes, feliratos, amerikai horror, 92 perc, 2012
Rendező: Ole Bornedal
Főszereplők: Natasha Calis, Jeffrey Dean Morgan, Kyra Sedgwick

A frissen elvált apa, Clyde még nem szokta meg, hogy külön él ex-nejétől, Stephanie-tól mindenesetre abban nem lát sok kivetnivalót, mikor legkisebb lányuk, Em egy kirakodóvásáron kinéz, majd megvesz magának egy titokzatos feliratokkal díszített fadobozkát. Nem sokkal később egyre furcsább dolgok történnek. Em a dobozka megszállottjává válik – nagyjából mindenhová magával viszi faragott zsákmányát. Viselkedése pedig egyre aggasztóbbá válik. Apja, bár megpróbálja, ám képtelen szétválasztani Emet a doboztól, de legalább Stephanie is hinni kezd neki, mivel szerinte a furcsa tárgy az oka annak, hogy kislányuk kezdi elveszíteni az eszét.

Lazhar tanár úr – Monsieur Lazhar

színes, feliratos, kanadai filmdráma, 94 perc, 2011
Rendező: Philippe Falardeau
Főszereplők: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron

Egy montreali általános iskola alsós osztályának mindennapjait szeretett tanárnőjük öngyilkossága a feje tetejére állítja. A gyerekek egymás között próbálják meg feldolgozni az őket ért tragédiát, s eleinte nem fogadják el az iskolába helyettesítő tanárként jelentkező emigráns algériai pedagógus segítségét. Mr. Lazhar azonban sajátos eszközökkel lát neki az osztály kedvenc tanárnőjének elvesztése iránt érzett fájdalom közös feldolgozásának, aminél már csak oktatási módszerei tűnnek szokatlanabbnak. A tanár úr gyorsan népszerűvé válik a gyerekek között, s most már a kollégák tekintenek rá egyre inkább csodabogárként. A mindig mosolygós Lazhar múltja pedig titkokkal és tragédiákkal teli, s a zárkózott férfi életének részletei apránként kerülnek nyilvánosságra a tanáriban.

Üss vagy fuss – Hit and Run

színes, feliratos, amerikai akció-vígjáték, 100 perc, 2012
Rendező: Dax Shepard
Főszereplők: Dax Shepard, Kristen Bell, Michael Rosenbaum

Charlie Bronson (Dax Shepard), a korábbi bankrabló most egy kaliforniai városkában él, és egy nap úgy dönt, kilép a tanúvédelmi programból, hogy segítse barátnőjét, Annie-t (Kristen Bell) Los Angeles-i álommunkájának megszerzésében. Annie minden lében kanál ex-pasija (Michael Rosenbaum) azonban a páros nyomába küldi Charlie korábbi társait (akiket Bradley Cooper vezet), és a Charlie védelméért felelős kétbalkezes rendőr is csatlakozik a hajszához. A ráérősnek induló utazásból így hamar eszeveszett és komikus üldözés lesz.

Hungarian Rhapsody Queen Live In Budapest ’86

Válasz