0

Film premierek – 2012.05.31.

Robert Pattinson, Kristen Stewart, Charlize Theron, Bruce Willis, Cameron Diaz, Vágtázó Halottkémek… Mi a közös bennük? Hát hogy ők szerepelnek az e heti premier filmekben. Ki terhesen, ki Hófehéren, ki aranyifjúként és kik a halállal packáztak.
Cosmopolis
színes, feliratos, francia-kanadai-portugál-olasz filmdráma, 108 perc, 2012 (16)
Rendező: David Cronenberg
Főszereplők: Robert Pattinson, Samantha Morton, Juliette Binoche

New Yorkban teljes a zűrzavar, a kapitalizmus a végóráit éli. Eric Packer, a milliárdos aranyifjú beül hófehér limuzinjába. Míg az Egyesült Államok elnökének látogatása miatt megbénul egész Manhattan, őt csak egy dolog érdekli: el akar jutni a város túlsó felén dolgozó fodrászához. Ám ahogy az órák telnek, a káosz úrrá lesz mindenen, és ő tehetetlenül nézi, ahogy birodalma összeomlik. Ráadásul biztos benne, hogy valaki meg akarja gyilkolni. De mikor és hol? Élete legfontosabb 24 órája következik.

Hófehér és a vadász – Snow White and the Huntsman
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 127 perc, 2012 (12)
Rendező: Rupert Sanders
Főszereplők: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chris Hemsworth

Ebben a látványos akció-kalandfilmben Kirsten Stewart (Alkonyat) alakítja Hófehért, aki szebb az őt elpusztítani készülő gonosz királynőnél (Charlize Theron). Ám az ármányos nőszemély azt nem sejti, hogy az uralkodását veszélyeztető Hófehért a vadász megtanította a harc művészetére. És ha ehhez hozzávesszük, hogy a törpéket olyan kemény legények játsszák, mint Ian McShane, Ray Winstone, Bob Hoskins vagy Nick Frost, akkor már világosan látszik, hogy ez a mese egy egészen másfajta mese.

Holdfény királyság – Moonrise Kingdom
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 94 perc, 2012 (12)
Rendező: Wes Anderson
Főszereplők: Gilman Jared, Kara Hayward, Bruce Willis

A New England partjainál fekvő szigeten, 1965 nyarán játszódó Holdfény királyság két 12 éves gyerek történetét meséli el, akik szerelmesek lesznek, titkos egyezséget kötnek és együtt a vadonba szöknek. Különböző hatóságok próbálnak a nyomukra bukkanni, vad vihar készül kitörni a partnál – és a sziget nyugodt közösségének élete a feje tetejére áll.

 

 

Nannerl, Mozart nővére – Nannerl, la soeur de Mozart / Mozart’s Sister
színes, feliratos, francia filmdráma, 120 perc, 2010 (12)
Rendező: René Feret
Főszereplők: Marie Féret, Marc Barbé, Delphine Chuillot

A film központi szereplője Mozart nővére Nannerl, aki kitűnő csellójátékos és kivételes hangja is van. Hiába virtuóz előadó, apja nem engedi hegedülni és nem tanítja meg a zeneírás gyakorlatára. Nannerl köztes állapotban reked: magasan képzett és szenvedélyes zenész, de ugyanakkor nő, akinek kötött szerepe van, egy olyan korban, amikor e két út között nincs átjárás.

 

 

Várandósok – Az a bizonyos kilenc hónap – What to Expect When You’re Expecting
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 110 perc, 2012 (16)
Rendező: Kirk Jones
Főszereplők: Cameron Diaz, Matthew Morrison, Elizabeth Banks

Kirk Jones legújabb vígjátéka egy kacagtató és szívmelengető történet öt párról, akiknek sorsa egybefonódik, mikor kénytelenek szembenézni a terhesség kihívásaival és küzdelmeivel. A tévés fitness guru, Jules (Cameron Diaz) és a táncos show sztár, Evan (Matthew Morrison) maxigázon pörgő celebélete egy csapásra felfordul, mikor váratlanul szülői örömök elé néznek. A bébimániás író és ügyvéd, Wendy (Elizabeth Banks) kénytelen megtapasztalni saját testén azt, amiről eddig csak írt és beszélt, mikor a várandósság hormonjai kezdik egyre jobban megőrjíteni; eközben pedig Wendy férje, Gary (Ben Falcone) saját apjával kénytelen rivalizálni, aki sokkal fiatalabb feleségével, Skylerrel (Brooklyn Decker) vár ikreket. A fotográfus Holly (Jennifer Lopez) szeretné körbeutazni a világot, hogy adoptáljon egy gyermeket, ám a férje, Alex nem teljesen biztos a dolgában, így pánikhangulatát lecsillapítandó, beáll egy “fickós” segítő csoportba, melyben az újdonsült apák osztják meg egymással kételyeiket. A rivális szakácsok, Rosie (Anna Kendrick) és Marco (Chace Crawford) számukra is meglepő összemelegedése pedig váratlan következményt von maga után: mi a teendő, ha az első randiból rögtön első gyerek is lesz?

 

 

VHK – Akik móresre tanították a halált
színes, magyar dokumentumfilm, 65 perc, 2012 (12)
Rendező: Nagy Júlia

Az egyetlen nemzetközi karriert befutott közép-európai zenekar, a Vágtázó Halottkémek 1975-től tartó pályafutásáról készült dokumentumfilm. A magyar és nemzetközi szaksajtó kedvenc underground zenekarának mai és archív felvételein, a tagokkal készített interjúkon és a kortársak emlékezésein keresztül a közép-európai késő szocializmus és az azt követő, átalakuló ízlésrendszer esztétikájába nyerünk bepillantást.

Válasz