0

FRISS – Elhunyt Elizabeth Taylor

Elhunyt Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga, olyan klasszikussá vált filmek szereplője, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn. Halálhírét szerdán jelentette be az amerikai média.

A színésznő 79 évesen halt meg a Los Angeles-i Cedar-Sinai Kórházban – közölte Sally Morrison, Elizabeth Taylor képviselője. Tájékoztatása szerint a filmcsillag négy gyermeke jelen volt a kórházban. “Anyánk rendkívüli nő volt, aki teljes életet élt, nagy szenvedéllyel, humorral és szeretettel” – fogalmazott közleményében Michael Wilding, a színésznő fia.

Elizabeth Taylor 1932-ben született Londonban Elizabeth Rosemond Taylor néven. Édesapja műkincskereskedő volt, édesanyja színésznő. Pályáját gyerekszínészként kezdte: 1943-ban tűnt fel a Lessie hazatér című filmben, egy évvel később ezt követte A nagy derbi. 1950-ben szerepelt a Papa című vígjátékban, majd a folytatásban, a Papa kedvencében is. 1958-ban a Macska a forró bádogtetőn című filmben Maggie-t alakította.

Első Oscar-díját az 1960-as Modern kaméliás hölgyben nyújtott alakításáért kapta, a második aranyszobrocskát 1967-ben vehette át Martha megformálásáért a Nem félünk a farkastól című filmben, amely egyike volt annak a 12 alkotásnak, amelyben együtt játszott férjével és pályatársával, Richard Burtonnel. Egyik legemlékezetesebb közös filmjük a Kleopátra (1963): Taylor a címszerepet játszotta, Richard Burton pedig Antoniust.

Elizabeth Taylor nemcsak filmes alakításai révén került a lapok címlapjára, magánélete is bővelkedett izgalmakban. Összesen nyolcszor ment férjhez. Richard Burtonnel kétszer is összekötötte az életét: 1964-ben (tíz évig bírták együtt), majd 1975-ben. Második frigyük csak egy évig tartott. Első házasságát 18 évesen kötötte Conrad „Nicky” Hiltonnal, a Hilton szállodalánc örökösével, ám útjaik egy év után szétváltak. Hites urai közé tartozott még Michael Wilding, Mike Todd, Eddie Fisher, John Warner és Larry Fortensky. Utobbitól 1996-ban vált el, ezt követően már nem ment férjhez.

forrás: hvg.hu

Válasz