0

Film premierek – 2011.02.17.


A fa
színes, feliratos, francia-ausztrál filmdráma, 100 perc, 2010
Rendező: Julie Bertucelli
Főszereplők: Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies, Csókás Márton

Dawn és Peter gyermekeiket nevelik egy ausztrál farmon. Gyönyörű kertjük közepén áll egy óriási fa, a gyerekek kedvenc játszóhelye, amelynek gyökerei mélyen nyúlnak a földbe, ágai magasra kapaszkodnak az égbe.  Egy éjjel Peter szívrohamot kap a volánnál, belehal, kocsija pedig a fa törzsébe rohan. Dawn egyedül marad négy gyermekével és a bánatával. Mindannyian a fa oltalmazó ágai alatt keresnek menedéket, ami így még fontosabb helyet foglal el az életükben. Kislánya az apja hangját véli kihallani a levelek susogásából, és nem hajlandó lejönni a fáról. A fa idővel szokatlanul nagyra nő, ágai behatolnak a házba, gyökerei megtámadják a ház alapját, a család kénytelen meghozni a gyötrelmes döntést és elhagyni a farmot, hogy folytathassák az életüket.


Fekete hattyú
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 108 perc, 2010
Rendező: Darren Aronofsky
Főszereplők: Natalie Portman, Mila Kunis, Winona Ryder

A visszahúzódó, anyja árnyékában élő balerina Nina elnyeri a Hattyúk tava előadás címszerepét. A művészeti vezető Leroy tökéletesnek titulája a lányt a szerepre, azonban kétségei vannak a lány képességeit illetően a fekete hattyú megformálásban. Mindkét szerep más egyéniséget igényel, azonban mindkét szerepet ugyanazon táncosnak kell előadnia. Míg a fehér hattyú az ártatlanságot és a kecsességet, a fekete az érzékiséget és csalfaságot hívatott megtestesíteni. Leroy úgy véli egy másik balett-táncos lány, a könnyed és laza Lily jobban képes megformálni a hattyú fekete énjét.


A félszemű
színes, feliratos, amerikai western, 106 perc, 2010
Rendező: Ethan Coen
Főszereplők: Matt Damon, Jeff Bridges, Hailee Steinfeld

A tizennégy éves Mattie Ross apját hidegvérrel lelőtte a gyáva Tom Chaney, és a lány eltökéli, hogy az igazságszolgáltatás kezére adja a bűnöst. Segítséget kér az iszákos, hamar a fegyveréhez kapó békebírótól, Rooster Cogburntől. Ketten nekivágnak – a férfi tiltakozása ellenére -, hogy levadásszák Chaneyt. Az apja vére azt diktálja Mattie-nak, hogy a bűnözőt az indiánok földjén át is üldözze, és megtalálja őt a LeBouef nevű texasi ranger előtt, aki egy másik férfi meggyilkolása miatt vinné Chaneyt Texasba.


Gagyi mami – Mint két tojás
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 107 perc, 2011
Rendező: John Whitesell
Főszereplők
: Martin Lawrence, Brandon T. Jackson, Portia Doubleday

Az FBI különleges álruhás bevetésekre szakosodott szuperügynöke, Malcolm Turner (Martin Lawrence) minden bajból kivágja magát. A fia viszont minden bajba belekeveredik. Így aztán, amikor egy orosz maffia-leszámolás véletlen szemtanújává válik, apja mindenáron meg akarja védeni. Úgy, ahogy ő tudja: álruhában. Ezúttal tehát nemcsak ő öltözik nőnek, hanem a fiára is szoknyát húz, és együtt költözik be vele egy leánykollégiumba, ahol – azt reméli – biztosan nem keresik majd őket. De vannak bajok, amelyek a vérszomjas maffiánál is veszélyesebbek. Például egy csak lányokból álló pizsama parti vagy egy balett óra, egy tornatermi öltöző vagy a festőszakkör.


Médiaország – a TV hatalma
színes, fekete-fehér, feliratos, svéd-dán-angol-finn dokumentumfilm, 85 perc, 2009
Rendező: Erik Gandini

Nagyjából 30 éve újfajta televíziós műsorok forradalmasították a médiát és a populáris kultúrát Olaszországban. A képernyőt ellepték a félmeztelen tánckarok és a sztárságra vágyó különcök, akik hírnévért és pénzért cserébe készséggel bocsátották nyilvánosságra magánéletüket. Bárki bekerülhetett a tévébe és ez összefonódott egy politikai rendszerrel. Erik Gandini, Videocracy című dokumentumfilmjében ezt a folyamatot mutatja be.


A negyedik
színes, feliratos, amerikai sci-fi akciófilm, 110 perc, 2011
Rendező: D.J. Caruso
Főszereplők: Alex Pettyfer, Dianna Agron, Timothy Olyphant

Hárman már halottak. Ő a Negyedik. A D.J. Caruso nevével fémjelzett akciódús thriller egy természetfeletti képességekkel megáldott fiú, John Smith történetéről szól, aki az ő megsemmisítésére küldött kegyetlen ellenségei elől menekül. Személyazonosságot vált s városról városra költözik védelmezőjével, Henrivel, így mindig ő a múltnélküli újfiú. A mostani otthonában, egy ohio-i kisvárosban azonban váratlan események történnek: találkozik élete első szerelmével, teljesen új, óriási hatalommal bíró képességekre tesz szert és rájön, hogy vannak hozzá hasonlók, akik ugyanarra a hihetetlen sorsra ítéltettek, mint ő.


New York, I Love You
színes, feliratos, francia-amerikai romantikus film, 103 perc, 2008) (12)
Rendező: Mira Nair
Főszereplők: Orlando Bloom, Hayden Christensen, Julie Christie

New York a film születése óta az álmok és a lehetőségek városa. Lüktető kulturális sokszínűségével, az eget ostromló, szikrázó felhőkarcolóival több mint száz éve szolgál kulisszául sikeres filmek ezreihez. Most a szerelmesek friss szemszögéből ismerhetjük meg a várost, melynek örökös zajába megannyi titok, sok humor és egy csepp erotika vegyül. Ez az a város, ahol minden megtörténhet, ahol az egyszerű, hétköznapi történetek is életre szóló kalanddá válnak. Mitől válik ott és akkor különlegessé, hogy egy fiatal nő az esküvője előestéjén felkínálkozik egy indiai üzletembernek, hogy egy író a legjobb csajozós szövegével próbál felszedni egy nőt az utcasarkon, hogy egy fiatal srác tolószékes lánnyal megy a szalagavató bálra, s végül élete legmámorítóbb élményét éli át? Nyolcmillió ember, nyolcmillió történet hullámzik a pezsgő városban. Ez a néhány kiragadott jelenet hivatott megmutatni, miért olyan ellenállhatatlan a Nagy Alma. Elismert rendezők benyomásait fűzi össze a városról és a szerelemről egyetlen történetfüzérbe ez a magával ragadó film.

Visszatérés – Retrace
színes, magyar-román játékfilm, 98 perc, 2010
Rendező: Elek Judit
Főszereplők: Kathleen Gati, Philip Zandén, Demeter András

Katherine – aki egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le – 1980-ban látogat először vissza családjával a szülőföldjére. Itt nem csak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan gyerekkori pajtásának és szerelmének, a Diktátort erdészként szolgáló Sándornak tragédiába torkolló története is megjelenik.

Válasz