0

Film premierek – 2011.01.20.


A következő három nap
színes, feliratos, amerikai thriller, 121 perc, 2010
rendező: Paul Haggis
szereplők: Russell Crowe, Elizabeth Banks, Liam Neeson, Ty Simpkins, Olivia Wilde, Jonathan Tucker, Brian Dennehy

John Brennan (Russell Crowe) és felesége, Lara (Elizabeth Banks) tökéletes házasságban élnek. A férfi egyetemi tanár, a nő sikeres üzletasszony, van egy aranyos kisfiuk, az idill tökéletes. Addigi életük egy szempillantás alatt szétesik, amikor az asszonyt a rendőrség letartóztatja egy gyilkosság gyanúsítottjaként. John elszántan küzd, megpróbálja egyben tartani lehetetlen helyzetbe került családját, neveli gyermeküket, miközben a munkahelyén is próbál helytállni. John minden törvényes eszközt bevet, hogy bebizonyítsa felesége ártatlanságát. Azonban hiába minden, a bizonyítékok alapján a végső fellebbezést elutasítja a bíróság, húsz évre ítélik a nőt. Az ítélethirdetés után Lara öngyilkosságot kísérel meg a börtönben. John úgy dönt, hogy mindegy milyen áron, de kiszabadítja feleségét, miután az igazságszolgáltatás csődöt mondott. Aprólékos munkával elkezdi kidolgozni egy bonyolult és veszélyes szöktetés tervét. A szökés kivételezése szinte lehetetlennek tűnik, ez egy olyan kockázatos vállalkozás, ahol egy rossz mozdulat mindannyiuk életébe kerülhet, azonban John döntése megváltoztathatatlan.


Egy néma kiáltás
színes, feliratos, francia-belga-csádi filmdráma, 92 perc, 2010
rendező: Mahamat-Saleh Haroun
szereplők: Youssouf Djaoro (Adam), Dioucounda Koma (Abdel), Hadje Fatime N’Goua (Mariam), Djénéba Koné (Djeneba), Heling Li (Mme Wang)

Közép-Afrika, Csád Köztársaság, napjainkban. Adam, a “Bajnok”, a hatvanas éveiben járó egykori úszóbajnok évtizedek óta egy elegáns fővárosi hotel úszómestere. Alapvetően elégedett az életével, büszke a munkájára, mindenki megbecsüli, még fiát, Abdelt is maga mellett tudhatja asszisztenseként. Ám tragikus gyorsasággal minden megváltozik, amikor a hotelt új, kínai tulajdonos veszi át, rákényszerítve őt, hogy állását fiának adja át, s innentől kezdve a portás lesajnált pozícióját töltse be. Szörnyű sértettségében úgy érzi, megalázták a társadalom szemében. Az ország mindeközben napról napra egyre jobban a polgárháború borzalmaiba merül, ahogy a lázadók folyamatosan, mind közelebbről támadják a kormányzati erőket. A hatóságok megkövetelik, hogy a lakosság járuljon hozzá a “háborús erőfeszítésekhez”. Pénzzel, vagy önkéntesek állításával, akik már elég idősek, hogy harcba szálljanak a támadókkal. A körzeti megbízott folyamatosan zaklatja a bajnokot a hozzájárulás miatt. Szívet tépően nehéz a döntés, hiszen az idős férfinak pénze nincs, csupán az egyetlen fia. Dühödt fájdalmában végül olyan lépésre szánja el magát, melyre egyetlen apa sem vetemedhetne.


A kártyavár összedől
színes, feliratos, dán-svéd-német krimi, 148 perc, 2010
rendező: Daniel Alfredson
szereplők: Mikael Blomkvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Annika Hallin, Jacob Ericksson, Sofia Ledarp, Anders Ahlbom

A zseniális és öntörvényű Lisbeth Salander (Noomi Rapace) életveszélyesen megsebesül. Még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salander-t egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvist-ot is (Michael Nyqvist), aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti.

Válasz