0

Film premierek – 2014.01.30

Itt van január utolsó csütörtökje, amikor is 5 filmet tudunk ajánlani. Megnézhetjük Tom Hankset Walt Disney szerepében,  de mellette szó lesz egy könyvtolvajról, a nagy ókori hősről Herkulesről és az ő legendájáról, egy ügyészről, aki behálózva érzi magát régi szerelmétől és egy német doktorról is. Mik is ezek a filmek? Nézzük részletesen és előzetesen.

 

 

Banks úr megmentése
(Saving Mr. Banks)
színes, feliratos, amerikai-angol-ausztrál filmdráma, 125 perc, 2014 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott
Rendező: John Lee Hancock
Főszereplők: Tom Hanks, Emma Thompson, Colin Farrell

Amikor Walt Disney (Tom Hanks) kislányai könyörögtek apjuknak, hogy filmesítse meg P.L. Travers (Emma Thompson) Mary Poppins című könyvét (az volt a kedvencük), Disney tett egy ígéretet, melyről nem gondolta volna, hogy húsz évébe telik, míg sikerül valóra váltania. A jogok megszerzésében ugyanis nem várt nemezissel találta szembe magát: a goromba és hajthatatlan szerzőnővel, akinek egyáltalán nem állt szándékában átengedni szeretett, mágikus dadusát a kíméletlen hollywoodi gépezetnek. Végül a könyv hanyatló népszerűségétől megijedve Travers belement, hogy elutazik Los Angelesbe és meghallgatja Disney terveit.
Abban az 1961-es két hétben Walt megpróbálta elbűvölni Traverst, gyönyörű storyboardokkal és a Sherman-fivérek fülbemászó dalaival bombázta az írónőt, akit azonban továbbra sem tudott lázba hozni. Úgy tűnt, a jogok végleg elúsznak. Disney-nek vissza kellett nyúlnia saját gyerekkorába, hogy megértse, milyen szellemek kísértik Traverst. Így tudták végül együtt kiszabadítani Mary Poppinst a könyv lapjairól, és elkészíteni a mozgókép történelmének egyik legvarázslatosabb filmjét.

 

 

Behálózva
(Closed Circuit)
színes, feliratos, angol-amerikai thriller, 96 perc, 2013 (12)
Rendező: John Crowley
Főszereplők: Rebecca Hall, Denis Moschitto, Eric Bana

Egy londoni piacon végrehajtott robbantást követően embervadászat indul egy terroristasejt ellen, amit egyetlen gyanúsított él túl. Farroukh Erdogan (Denis Moschitto) azonnal börtönbe kerül, és megkezdődnek az előkészületek az évszázad tárgyalásához. A vádemeléshez szükséges titkosított bizonyítékokhoz a kormány által kijelölt ügyész, Claudia Simmons-Howe (Rebecca Hall) fér hozzá, ő azonban nem oszthatja meg az információit azokkal, akikkel együtt dolgozik. A tárgyalás előtt Erdogan ügyvédje váratlanul meghal, és a vérprofi Martin Rose (Eric Bana) lép a helyébe, aki régen párkapcsolatban élt Claudiával. Claudia és Martin titokként őrzi egykori szerelmüket, de a lebukásnál jóval nagyobb veszéllyel kénytelenek szembenézni: a kirakós darabjainak összeillesztése során rájönnek, hogy egy komplex összeesküvés zajlik a fejük fölött, és helyzetük percről percre életveszélyesebb.

 

 

Herkules legendája
(The Legend of Hercules)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 99 perc, 2014 16 éven aluliak számára nem ajánlott
Rendező: Renny Harlin
Főszereplők: Kellan Lutz, Gaia Weiss, Scott Adkins

Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét. Azonban az ifjú félisten még nem is sejti, mekkora utat kell megtennie, hogy sorsa beteljesedjen.
Egyetlen vágya, hogy igaz szerelmével, Hébével lehessen. A gyönyörű krétai hercegnőt viszont Herkules testvérének, Iphiklésznek szánták feleségül, így Herkules jelenléte nem kívánatossá válik a király számára. Hogy beteljesedjen a frigy, Herkulest Egyiptomba száműzik, rabszolgakereskedők kezére kerülve pedig eladják gladiátornak. Az egyre népszerűbb harcos nem adja fel a küzdelmet, bosszút akar állni a királyon, az összeesküvőkön. Herkules rájön, hogy sokkal nagyobb erő lakozik benne, mint azt valaha is elképzelte: Zeusz fiaként isteni hatalommal bír. A vakmerő és bátor harcos visszatérve hazájába, az elnyomottak élére áll, és vezérükként indul a király elleni küzdelembe, hogy megszabadítsa a birodalmat a félelemtől, és az elnyomástól, beteljesítve ezzel az isteni jóslatot.

 

 

A könyvtolvaj
(The Book Thief)
színes, feliratos, amerikai-német háborús filmdráma, 131 perc, 2013 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott
Rendező: Brian Percival
Főszereplők: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse

Liesel különös fantáziájú, bátor lány – és szüksége is van kivételes képességeire. A II. világháború idején német nevelőszülőkhöz kerül (Geoffrey Rush, Emily Watson). Tőlük tanul meg olvasni, az ő segítségükkel nyílik ki számára egy egészen új világ. Éppen akkor, amikor a valódi világ egyre félelmetesebbé és veszélyesebbé válik számára.
A család egy zsidó kamasz fiút is rejteget: a kislány és Max együtt fedezik fel, milyen ereje van a szavaknak, és milyen fontos segítséget nyújthatnak a kitalált történetek. Segíthetnek olyankor is, amikor már semmi más nem segít.

 

 

A német doktor
(Wakolda)
színes, feliratos, argentin-francia-spanyol-norvég filmdráma, 93 perc, 2013 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott
Rendező: Lucía Puenzo
Főszereplők: Alex Brendemühl, Natalia Oreiro, Diego Peretti

1960. Egy argentin hegyi település kis hoteljébe új vendég érkezik. A férfi orvos, aki hamar összebarátkozik és bizalmába férkőzik a szállót vezető, német nyelven is beszélő család tagjaival. Miközben a doktor a kis közösségben igyekszik szaktudását hasznosítani, érdeklődése egyre inkább a házaspár kislánya felé irányul. A környék lakói mit sem sejtenek arról, hogy a német doktor nem más, mint a második világháború egyik legveszélyesebb náci háborús bűnöse, Josef Mengele, aki auschwitzi emberkísérleteit álnéven, hazájától messze és évekkel a világégés után is folytatná. A továbbra is a genetikai kísérletek és az ikerjelenségek megszállottjaként működő Mengele azonban nem lehet biztonságban, a Moszad ugyanis Rudolf Eichmann kézre kerítése után az ő levadászásával folytatná a történelmi igazságszolgáltatást, és hamarosan a férfi nyomára akadnak.

 

Válasz