0

Film premierek – 2012.10.25.

Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Crage. Mi a közös bennük? Aki nem tudná eláruljuk James Bond. 1962 október 5-én került a mozikba az első Bond film a Dr. No, majd követte másik 22. A híres titkos ügynök főbb tulajdonság vodka-martini felrázva, nem keverve, szereti a jó nőket és gátlástalanul elintézi ellenfeleit. A héten a mozikban a Skyfall.

 

 

Ai Weiwei: Never Sorry

színes, feliratos, amerikai dokumentumfilm, 91 perc, 2012
Rendező: Alison Klayman
Főszereplők: Ai Weiwei, Danqing Chen, Ying Gao

A film Ai Weiwei, az ismert kortárs kínai képzőművész mindennapjait követi nyomon. Ai Weiwei építész, szobrász, fényképész, konceptuális alkotó, emberijogi aktivista blogger és óriási twitterező. Nem fél kritizálni a kínai kormányt, szembeszáll a jogsérelmekkel és küzd a művészet eszközeivel az elnyomás ellen. Betekinthetünk a kulisszák mögé, hogyan születtek alkotásai, és hogy milyen nehézségekkel nézett szembe harcos magatartásáért. Őszinte és fontos film a függetlenségről, az egyén, illetve a közösség érdekeiről és a művészetről.

Barátom Knerten 2, Knerten nyomoz – Knerten gifter seg / Twigson Ties the Knot

színes, magyarul beszélő, norvég vígjáték, 78 perc, 2010
Rendező: Martin Lund
Főszereplők: Adrian Gronnevik Smith, Asleik Engmark, Sampda Sharma

A Knerten a barátom 2 – az északi kultúrkörben rendkívül népszerű Anne-Cath Vestly gyerekkönyveiből készült sorozat második része. Lillebror édesanyja bicikli balesetet szenved. Éppen ez időben feltűnik a környéken egy új fiú az édesanyjával. A gyanús hölgy és egy megtalált autólámpa darab, éppen elegendő hőseinknek (Lillebror és Knerten), hogy nyomozásba kezdjenek. A nyomozás komoly bonyodalmakkal jár, de segítségükre siet egy lány és az ő ágacskája: Karoline. Az izgalmas nyomozás során új barátságok köttetnek, a végén pedig kiderül, hogy senki nem akart szándékosan rosszat, a család és a barátok pedig megvédenek a képzelt és a valós veszélytől is.

Ízek palotája – Les saveurs du Palais

színes, feliratos, francia vígjáték, 90 perc, 2012
Rendező: Christian Vincent
Főszereplők: Catherine Frot, Jean d’Ormesson, Hippolyte Girardot

Hortense szülővárosa, Perigord híres séfe – mégis meglepődik, mikor a köztársasági elnök személyes szakácsává kérik fel. Minden ételért neki kell felelősséget vállalnia, s míg az Elysée-palota fantasztikus élettereit rója, embert próbáló ízelítőt kap a politika és hatalom fajsúlyos, mindent átszövő, intrikus világából. Míg ő elszántan törekszik a tökéletes ízkombinációk létrehozására, a körülötte lévők hol féltékenységtől, hol törtetéstől áthatva állítanak csapdákat, hogy kimozdítsák irigyelt helyzetéből.

Vörös kesztyűk – Mănuşi roşii

színes, feliratos, román filmdráma, 123 perc, 2010
Rendező: Radu Gabrea
Főszereplők: Alexandru Mihăescu, Vlad Rădescu, Marcel Iureş

Radu Gabrea filmje a Vörös kesztyűk, Eginald Schlattner azonos című önéletrajzi regénye alapján készült. A filmnek így több szempontból is önéletrajzi jellege van, ezáltal pedig felerősödik benne a személyes jelleg, mely kor és történelmi hűséggel párosul. Az 1956-os magyar forradalom elfojtását követően, a kommunista államhatalom Erdélyben intenzív letartóztatási kampányt, vizsgálatot és bírósági eljárást indított, ártatlanul elítélt emberek révén félemlítve meg a lakosságot, ennek vált áldozatává a Vörös kesztyűk című könyv és film főszereplője is.

007 – Skyfall – Skyfall

színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akciófilm, 140 perc, 2012
Rendező: Sam Mendes
Főszereplők: Daniel Craig, Judi Dench, Javier Bardem

M-et sötét múltja kísérti, Bondnak pedig bizonyítania kell felé tanúsított hűségét. Az MI6 titkosszolgálat bajban van, 007-nek fel kell kutatnia és el kell pusztítania a

Válasz