0

Film premierek – 2012.10.11.

Liam Neeson visszatér az Elrabolvával, egy magyar játékfilm és egy bécsbe emigrált török család története a héten a mozikban.

Aglaja

színes, magyar-lengyel-román játékfilm, 110 perc, 2012
Rendező: Deák Krisztina
Főszereplők: Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt, Móga Piroska

A film anya és lánya egymásrautaltságáról, a családjuk széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól – Aglaja szemszögéből. A történet valós eseményeket dolgoz fel, egy menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáját meséli el Nyugaton. Ha porondon akarnak maradni, valami egzotikus mutatványt kell kitalálniuk. A különleges produkciót a mama, Sabina eszeli ki: a saját haján lóg a cirkusz kupolájában, miközben égő fákylákkal zsonglőrözik. Kislánya, Aglaja minden este retteg attól, hogy a mamája lezuhan. A mama halálától való félelem átszövi Aglaja életét. Pedig egy napon – a családi tradíciót követve – ő lesz “Az Acélhajú nő”.

Elrabolva 2. – Taken 2

színes, feliratos, francia akcióthriller, 91 perc, 2012
Rendező: Olivier Megaton
Főszereplők: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen

Két évvel lánya elrablását követően Brian Mills (Liam Neeson), a vérprofi ex-CIA ügynök Isztambulba utazik egy biztonsági munka elvégzésre, ahol a Közel-Keleten vakációzó családjával, Kimmel (Maggie Grace) és volt feleségével, Leonore-ral (Famke Janssen) találkozik. Az albán maffia már tudja, hiba volt Brian lányát elrabolni Párizsban: halottaikat gyászolva bosszút esküsznek, a vérprofi ügynökre és családjára ismét lecsapnak. A tapasztalt ügynök azonban semmitől sem riad vissza: kíméletlen, véres harcba kezd, hogy megóvja szeretteit, és kiszabadítsa túszul ejtett feleségét.

A második feleség – Kuma

színes, feliratos, osztrák filmdráma, 93 perc, 2012
Rendező: Umut Dag
Főszereplők: Nihal G. Koldas, Begüm Akkaya, Vedat Erincin

Törökországban egy, az európai kultúrától meglehetősen idegen hagyomány él a mai napig: a férfiaknak lehet második feleségük is. Ez a tradíció okoz konfliktust A második feleség történetében: egy Bécsbe emigrált török család fia szülőhazájában megházasodik, majd miután az ifjú pár Ausztriába utazik, hamarosan kiderül, hogy a férfi valójában korosodó apja számára vitte második feleség gyanánt a fiatal lányt. Mindezt ráadásul anyja, az első feleség beleegyezésével, aki halálos beteg, s nemcsak férje számára akarta pótléknak az új nejt, de második anyaként is számít rá gyerekei felnevelésében. Mindezt nem könnyen veszik tudomásul a már Ausztriában született, és európai értékrend szerint szocializálódott gyerekek, de éppen az ifjú feleség az, aki mintha beletörődött volna a sorsába és új életébe. A keleti és nyugati kulturális hagyományok és szokásjogok ütközése később újabb konfliktusokat szül, a német nyelvet nem beszélő fiatal feleség pedig egy nap elkezd férfiakkal ismerkedni.

 

Válasz