0

Film premierek – 2011.11.24.

Heti filmdömpingünkben 8 film szerepel mesétől egészen a dokumentumfilmig: a mikulás bajban és a fia segít, egy magyar Obamához szeretne menni, Ryan Reynolds cserél Jason Batemannel, megszűnő határok miatt a belga és a francia vámhivatalnokok összefognak, egy lengyel punk zenekar története, a Pinochet éra szerelmi története, a franciák öniróniája és Jason Statham Robert de Nirot menekítené egy lehetetlen küldetéssel.


Az én Amerikám – My America
színes, feliratos, ausztrál-magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2011 12 korhatár
Rendező: Hegedüs Péter

Az én Amerikám, a Magyarországról Ausztráliába elszármazott magyar filmkészítő, Hegedüs Péter rendező munkája. Hegedüs Amerikához fűződő benyomásaiból, viszonyából kiindulva készített dokumentumfilmet Amerika hatásáról a világpolitikára és a világ lakosainak hétköznapjaira. Ennek keretében bejárja a fél világot, s Iránban, Kínában, Szomáliában kutatja, hogy az emberek életét, hétköznapjait hogyan határozza meg a világ egyetlen szuperhatalma. Hegedüs előbb a kormányzó Arnold Schwarzeneggerrel, majd a regnáló amerikai elnökkel, Barack Obamával szeretne találkozni, hogy eljuttassa neki a világ minden pontjáról összegyűjtött, s neki címzett videóüzeneteket.

 

 

Finánc a pácban – Rien a déclarer / Nothing to Declare
színes, feliratos, francia vígjáték, 114 perc, 2010 12 korhatár
Rendező: Dany Boon
Főszereplők: Benoît Poelvoorde, Dany Boon, Julie Bernard

Az eurózóna születésekor két vámtisztviselő a belga-francia határ két oldalán megtudja, hogy a határállomás hamarosan megszűnik. Kénytelenek létrehozni egy közös járőrszolgálatot. Dany Boon filmje.

 

 

Karácsony Artúr – Arthur Christmas
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai animációs film, 97 perc, 2011 suitable_all_mini_pix
Rendező: Sarah Smith
Főszereplők: James McAvoy, Hugh Laurie, Jim Broadbent

Sok mindent tudunk már a világról, de a tudomány még mindig adós néhány nagy kérdés megválaszolásával. Ezek közül is a legtitokzatosabb: hogyan tud a télapó egyetlen éjszaka alatt annyi gyerekszobába bejutni? Most végre itt a válasz: tökéletes, katonás szervezéssel, melynek sikerében több millió, a terepen dolgozó manóra, egy óriási, szuperszónikus szánra és egy tökéletesen működő parancsnoki bázisra van szükség. De hiába segít a fejlett technológia, néha mindenütt becsúszik egy kis hiba. Kétmilliárd gyerek rendben megkapja az ajándékot, egyetlen kislány viszont semmit nem talál a csizmájában. A Télapó és parancsnokhelyettese (mellesleg elsőszülött fia), Steve ezt elfogadhatóan kis hibának találja, ám Steve öccse, Karácsony Artúr nem tud belenyugodni. És a saját szakállára beindít egy hibakijavító-akciót: amivel számtalan bajt, félreértés, és balesetet okoz.

 

 

Minden, mit szerettem – Wszystko, co kocham
színes, feliratos, lengyel filmdráma, 95 perc, 2009 16 korhatár
Rendező: Jacek Borcuch
Főszereplők: Mateusz Kosciukiewicz, Katarzyna Herman, Jakub Gierszal

A történet 4 barát sorsát követi nyomon, akik egy punkzenekar tagjaivá állnak össze. Mivel munkássztrájk söpör végig az országon, Janek és Staszek, egy haditengerész fiai, valamint a lázadó természetű Kazik és a gazdag Diabel hozzák létre a bandát, ám mivel a társadalom különböző rétegeiből jöttek, sem személyes életük, sem pedig társadalmi megítélésük nem lesz ettől kezdve válságoktól mentes.

 

 

Santiago ’73 – Post Mortem
színes, feliratos, chilei-német-mexikói filmdráma, 98 perc, 2010 16 korhatár
Rendező: Pablo Larraín
Főszereplők: Alfredo Castro, Antonia Zegers, Marcelo Alonso

A Pinochet hatalom átvétele alatt, Chilében játszódó film főhőse, Mario (Alfredo Castro). Egy halottasházban dolgozik és beleszeret egy táncosnőbe, akinek politikai okok miatt bujkálnia kell.

 

 

Tengerre Franciák! – Ni a vendre ni a louer/Holidays by the Sea
színes, feliratos, francia vígjáték, 77 perc, 2011 16 korhatár
Rendező: Pascal Rabaté
Főszereplők: Jacques Gamblin, Dominique Pinon, Maria de Medeiros

A Tengerre franciák mókás nyaralási anzix, amely a mellett, hogy erősen igénybe veszi a mozilátogatók rekeszizmait, finom öniróniára készteti őket. Ráismer önmagára – “igen ilyenek vagyunk, amikor vakációzunk” -, és felidézi azoknak a helyeknek a közös, mulatságos tereit és történéseit, hangulatát, a tengerparti technikákat, amiket már számtalanszor megtapasztalhatott. Csak most a humor tükrében jót nevet mindazon, ami persze “másokkal” eshet meg. Így jelenik meg a fiatal, gyermektelen, egymás mellett unatkozó házaspárok kalandkeresése, a középkorú agglegények “férfias” szórakozása, a nyugdíjas pár már-már gyermeki viszonya egymáshoz és a világhoz, egy perverz alak titkos találkája a kies tengerparti hotelszobában, egy jól szervezett család működésének rugói, a lányos apa viszontagságai, az alternatív fiatalok bolyongása és a helyiek abszurd mindennapjai. Mindeközben arra is poénos válaszokat kapunk mi köze a mezei nyúlnak a golfhoz, hogyan töltik a nyaralást a nudisták, kik a környék legnagyobb rock-rajongói, hogyan lehet környezettudatosan autózni és mit tegyünk az elszabadult papírsárkánnyal. Persze ne feledjük, bármi történjék is a nyaralás legfontosabb kelléke a lélek nyugalma.

 

 

Testcsere – The Change Up
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 112 perc, 2011 16 korhatár
Rendező: David Dobkin
Főszereplők: Ryan Reynolds, Jason Bateman, Leslie Mann

Mitch és Dave együtt nőttek fel, elválaszthatatlan jóbarátok voltak, de ahogy az évek teltek, lassan elsodródtak egymástól. Dave állandóan dolgozó ügyvéd, férj, és három gyerekes apa, Mitch viszont agglegény maradt, hol van melója, hol nincs; nagyra nőtt gyerek, akinek soha nem kellett még felelnie semmiért. Mitch szemében Dave-nek minden összejött: a gyönyörű feleség, a szerető gyermekek és a jól tejelő állás a neves jogi cégnél. Dave számára viszont Mitch stresszmentes, kötelezettségek és következmények nélküli élete maga a valóra vált álom. Egy közös italozós este után Mitch és Dave világa a feje tetejére áll, amikor egymás testében ébrednek fel, és annak rendje és módja szerint rendesen ki is buknak. Noha megszabadulnak addigi életük nyűgjétől, a két barát hamarosan ráébred, hogy a másik élete korántsem az a fenékig tejfel, mint aminek kívülről látszott. A dolgot tovább bonyolítandó feltűnik a színen Dave szexi munkatársa, Sabrina, és Mitch rég látott apja is. Az idő ellenük dolgozik, de Mitch és Dave kétségbeesetten igyekeznek nem tönkretenni a másik életét, és valahogyan visszaszerezni a régi énjüket.

 

 

Válogatott gyilkosok – Killer Elite
színes, feliratos, amerikai-ausztrál akcióthriller, 100 perc, 2011 16 korhatár
Rendező: Gary McKendry
Főszereplők: Jason Statham, Robert De Niro, Clive Owen

A megtörtént eseményeken alapuló Válogatott gyilkosok című akciódús thriller középpontjában a már visszavonult brit különleges ügynök, Danny Bryce áll. Akarata ellenére azonban vissza kell térnie hivatásához, hogy megmentse egykori mentorát, Huntert. Ahhoz, hogy kiszabadítsa Huntert egy szinte lehetetlen küldetést kell teljesítenie: meg kell ölnie három profi orvgyilkost, mindezt Spike, egy aljas ügynök vezényletével. Egy felettébb izgalmas, az egész földkerekséget – Ausztráliát, Párizst, Londont és a Közel-Keletet is – körbeölelő hajsza veszi kezdetét!

Válasz