0

Film premierek – 2011.05.05.

A héten két kommersz és két művész filmet mutatnak be a mozik, ebből az egy folytatás az Ötödik sebesség és egy magyar film az Apacsok lesz látható szinte minden moziban.


Apacsok
színes, magyar filmdráma, 80 perc, 2010 (12)
Rendező: Török Ferenc
Főszereplők: Csányi Sándor, Gazsó György, Szervét Tibor

A Kishorváth élete első filmjének rendezésére készül, a forgatókönyvét éppen a Kuratórium vizsgálja. A filmterv nagyapja történetét meséli el, aki a ’60-as évek elején az ’56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián-törzset alapítanak, mokaszint húznak, és kivonulnak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, amelyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek. A Duna-menti indiánok azonban gyanúsak a megtorlás légkörében, az amúgy is paranoiás hatalom számára. Furcsa fegyvereket birtokolnak, érthetetlen módon kommunikálnak egymással és, ami még ennél is fenyegetőbb, amerikai állampolgárokkal leveleznek, mi több találkoznak is. Kishorváth filmtervét a Kuratórium többsége elégedettséggel fogadja, van azonban valaki a bírálók között, aki családilag szintén érintett a történetben és azt egészen másként ismeri. Kishorváthot pedig ez arra ösztönzi, hogy tovább nyomozzon.

 

 


Egyszer fent, egyszer lent – Above the Street below the Water/Over gaden under vandet
színes, feliratos, dán filmdráma, 100 perc, 2009) (16)
Rendező: Charlotte Sieling
Főszereplők: Sidse Babett Knudsen, Nicolas Bro, Mohammed Al-Bakier

Ask és Anne házasok. Mindenük meg van, ami a kiegyensúlyozott boldog élethez kell: lakás, jó állás, csodálatos gyerekek és szerelem. Munkahelyi és gyereknevelési problémáik sem rendkívüliek, kezelni tudják a felmerülő gondokat. De egy reggel Ask bejelenti, hogy egy kis szünetre van szüksége. Kezdetben a döntés indokolatlannak tűnik, főleg, hogy ettől mindenkinek megváltozik a sorsa.

 


Halálos iramban: Ötödik sebesség – Fast Five
színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 130 perc, 2011 (16)
Rendező: Justin Lin
Főszereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne “The Rock” Johnson

Amióta Brian és Mia Toretto kiszabadította Domot a fogságból, számos határon átsüvítettek, hogy kijátsszák a hatóságokat. Most Rio de Janeiróban húzták meg magukat, és el kell vállalniuk egy utolsó balhét, hogy elnyerjék szabadságukat. Amikor összeállítják a csúcsversenyzőkből álló elit csapatukat, a cinkosok jól tudják, hogy az egyetlen esélyük arra, hogy örökre kiszálljanak, az, ha szembeszállnak a korrupt üzletemberrel, aki ki akarja nyírni őket. Ám nem csak ő van a nyomukban. A kemény szövetségi ügynök, Luke Hobbs sosem hibázza el a célt. Amikor feladatául kapja, hogy találja meg Domot és Briant, ő és kommandós egysége teljes gőzzel üldözni kezdik hőseinket. De miközben az emberei átszáguldanak Brazílián, Hobbs rájön, hogy nem tudja szétválasztani a jó fiúkat a rosszaktól. Így hát az ösztöneire kell bíznia magát, hogy sarokba szoríthassa zsákmányait, mielőtt valaki más ejti őket.

 


Instant dohány – Snabba Cash
színes, feliratos, svéd thriller, 124 perc, 2010 (16)
Rendező: Daniel Espinosa
Főszereplők: Joel Kinnaman, Matias Padin, Dragomir Mrsic

Három férfi. Egy latino drogdíler, egy rebellis jugó bandafőnök és egy ambiciózus vidéki svéd egyetemista. Gazdagok akarnak lenni. Nagyon. Minél könnyebben és gyorsabban. Amikor összehozza őket a véletlen, rádöbbennek, hogy van még egy közös céljuk: revánsot venni azon az emberen, aki így vagy úgy tönkretette az életüket.

 

Válasz