0

Film premierek – 2012.06.28.

E heti négy premier filmből egyben a tánc, egyben a műkincsek, egyben egy kisfiú és egyben a szerelem játssza a főszerepet.

Fejvadászok – Hodejegerne Poster
színes, feliratos, norvég thriller, 100 perc, 2011
Rendező: Morten Tyldum
Főszereplők: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Julie R. Olgaard

Roger Brown Norvégia legsikeresebb fejvadásza, aki hivatása mellett titokban műkincs tolvajként tevékenykedik, nem kevés hatékonysággal. Ám amikor eddigi legmerészebb betörését készíti elő, rá kell jönnie, vadászból ezúttal üldözötté vált. Méltó ellenfélre talál, akinek nemcsak műkincsekre fáj a foga, de célja elérése érdekében az emberéletet sem kíméli. Kezdetét veszi az országos hajtóvadászat.

Nővér – L’enfant d’en haut
színes, feliratos, francia-svájci filmdráma, 100 perc, 2012
Rendező: Ursula Meier
Főszereplők: Gillian Anderson, Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux

Svájc, luxus síparadicsom, szikrázó napsütés. A 12 éves Simon (Kacey Mottet Klein) az alatta lévő sötét, sivár, ködös völgyben, az ipari városrészben él munkanélküli nővérével (Léa Seydoux). A kissrác egy jobb élet reményében mindennap felmegy a felvonóval a fényűző sí-világba, hogy a gazdag turistáktól sífelszerelést lopjon, majd szerzeményeit a helyi gyerekeknek adja el. Amikor egy minden hájjal megkent vendégmunkás (Martin Compston) partnerévé válik ebben, a felvonón tett utazásai beláthatatlanul veszélyessé válnak a kis tolvaj számára. Eközben nővérével való kapcsolata is válságba kerül, ezért Simon fent egy gyerekeivel odalátogató gazdag angol nő (Gillian Anderson) társaságától reméli a menedéket. Eközben van valami, amit még csak nem is sejtünk Simon hideg és szívtelennek tűnő nővéréről.

StreetDance 2
színes, feliratos, angol-német romantikus dráma, 85 perc, 2012
Rendező: Max Giwa
Főszereplők: Falk Hentschel, George Sampson, Sofia Boutella

Ash az utcai táncos legújabb haverjával, Eddie-vel együtt szeretnék legyűrni a világ legjobb táncos csapatát, ezért úgy döntenek, hogy összegyűjtik Európa legjobb táncosait. Utazásaik során temérdek tehetséget találnak, köztük a gyönyörű salsatáncos Eva-t Párizsban, akibe Ash rögvest beleszeret, és akin az aggodalmaskodó nagybácsi mindig rajta tartja a szemét. Ashék megpróbálnak létrehozni egy eddig nem látott utcai-salsa tánchibridet, mellyel reményeik szerint kivívják a győzelmet.

Szerelem nélkül soha – Les bien-aimés / Beloved
színes, feliratos, francia-angol-cseh romantikus dráma, 139 perc, 2011
Rendező: Christophe Honoré
Főszereplők: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Milos Forman

“Kinek jobb: aki szeret, vagy akit szeretnek?” – teszi fel a film egyik hőse ezt az egyébként jól alig megválaszolható kérdést. A választás a kettő között célzottan filozofikus feltevés, de ha már mégis dönteni kell, mivel a “kapcsolat” így alakul, a kétszereplős történetben valakire a nyilvánvaló szenvedés vár. A szerelem, mint tudjuk, ennél bonyolultabb ügy. A teljesség megtalálása a szerelemben azon ritka pillanatok közé tartozik, amikor a szerető lényt azonos hőfokon viszontszeretik. Ez viszont nem választás kérdése.

Válasz