0

Film premierek – 2011.08.25.

Csütörtöktől ismét van mit válogatni a film kedvelőknek a mozikban: sci-fi, mese, vígjáték és egy íráni dráma. De mik is ezek?


Cowboyok és űrlények – Cowboys & Aliens
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 118 perc, 2011 (16)
Rendező: Jon Favreau
Főszereplők: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde

1873, Arizona. Egy idegen támolyog be a sivatagi kisvárosba, Absolutionba, és semmire nem emlékszik a múltjából. Az egyetlen nyom egy rejtélyes bilincs az egyik csuklóján. Hamarosan rájön, hogy a városka lakói nem szívlelik az idegeneket, és senki meg sem mozdul, amíg nem kap erre parancsot a vasöklű Dolarhyde ezredestől. Ez a város félelemben él. Ám Absolution hamarosan olyan félelmet fog érezni, melyet fel sem tud fogni, mert a várost égi fosztogatók támadják meg. És hirtelen a megvetett idegen lesz az egyetlen reményük. A revolverhős lassacskán emlékezni kezd, ki is ő, honnét jött, és rájön, hogy a birtokában van egy titoknak, amely esélyt adhat a városnak a földön kívüliek ellen.

Hupikék törpikék – The Smurfs
színes, magyarul beszélő, amerikai-belga animációs film, 102 perc, 2011 (nincs kh.)
Rendező: Raja Gosnell
Főszereplők: Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Hank Azaria

A törpök majd elkékülnek a sok bajtól, ami egyszerre rájuk szakad: Hókuszpók nem adja fel régi tervét, kézre akarja keríteni ősi ellenségeit, és egy sajnálatos balesetnek (meg Ügyifogyi kétbalkezességének) köszönhetően a nyomukra is jut. A törpcsapat csapdába kerül, és csak egy váratlanul megnyíló vészkijáraton keresztül menekülhet. Ám az a járat egy ismeretlen, távoli világba vezet: New Yorkba. Törpék szerencsére találkozik a Winslow-házaspárral, akik először megrémülnek a váratlan vendégektől, azután nagyon megszeretik őket. Bár ha az embernek törp az albérlője, többé semmi nem megy egyszerűen, ők mégis kiállnak mellettük – cserébe viszont a törpök is besegítenek, amikor Patricknek és Grace-nek segítségre van szüksége. Ügyifogyi, Törpilla, Dulifuli, Okoska és a többiek épp kezdenék megszokni az ezer veszélyt rejtő nagyvárost, amikor új vendég érkezik: Hókuszpók ide is követte a kék jelzést.

 

 


Nader és Simin – Egy elválás története – Jodaeiye Nader az Simin
színes, feliratos, iráni filmdráma, 123 perc, 2011 (16)
Rendező: Asghar Farhadi
Főszereplők: Peyman Moaadi, Leila Hatami, Sareh Bayat

Nader és Simin egy középosztálybeli házaspár a mai Teheránban. Simin válni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer – kóros édesapját. Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh Naderrel és az állandó gondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t, aki mély hite miatt először nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett. Az ügyből per kerekedik, ami fokozatosan bontakozik ki a néző szeme előtt. A szereplők céljai, szándékai állandó változásban vannak, talán még saját maguk előtt is. A tettek mögött feltételrendszerek és motívumok egész sora húzódik meg, aminek felfejtése a vizsgálóbíró feladata.

 


Született feleség – Potiche
színes, feliratos, francia vígjáték, 103 perc, 2010 (12)
Rendező: François Ozon
Főszereplők: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini

Észak-Franciaország, Sainte-Gudule, 1977. A háztartásbeli Suzanne engedelmes felesége a gazdag iparosnak, Robert Pujolnak, aki ugyanolyan kemény kézzel irányítja esernyőgyárát, mint gyerekeit és “reprezentatív” feleségét. Emellett természetesen szeretőt tart titkárnője – és egyéb hölgyek – személyében. Amikor azonban a munkások egy sztrájk során túszul ejtik Robertet, Suzanne veszi át a szerepét a vállalatban, és mindenki legnagyobb meglepetésére ügyes és magabiztos vezetőnek bizonyul. Mindeközben Suzanne múltjából feltűnik Maurice Babin s így az érzelmi – és társadalmi – szálak tovább bonyolódnak. Mikor aztán Robert csúcsformában visszatér pihentető nyaralásából az események újabb, váratlan fordulatokat vesznek.

Válasz