0

Film premierek – 2011.04.21.

A héten 7  film várja a mozikban a nézőket elég széles spektrummal, hiszen a dokumentum filmtől a családi rajzfilmig minden megtalálható a kínálatban.


Eljő a napunk – Notre jour viendra
színes, feliratos, francia filmdráma, 90 perc, 2010 (18)
Rendező: Romain Gavras
Főszereplők: Vincent Cassel, Olivier Barthelemy, Justine Lerooy

A vörös hajú Remy (Olivier Barthelemy) nap mint nap gúny és megvetés céltáblájává válik focicsapatában, ráadásul húgával és anyjával is folyton összetűzésbe kerül zsúfolt lakásukban. Az egyik ilyen csetepaté után megszökik otthonról. Hamarosan nyomára akad egy megkeseredett lelki tanácsadó, Patrick (Vincent Cassel), akinek szintén vörös a haja. A rosszkedvű Remy szemtelenségét Patrick megvetéssel vegyes rokonszenvvel fogadja, és elhatározza, hogy megedzi a fiút. A két vörös hajú együtt jön rá, hogy nincs helyük a XXI. századi Franciaországban. Se hazájuk, se népük, se hadseregük. Összefognak hát a világ ellen, hogy eljussanak a képzelt szabadság földjére.

 


Élve eltemetve – Buried
színes, feliratos, spanyol-amerikai-francia filmdráma, 95 perc, 2010 (16)
Rendező: Rodrigo Cortés
Főszereplők: Ryan Reynolds, José Luis García Pérez, Robert Paterson

Paul a USA haderő egyik beszállítója Irakban. Egy támadást követően egy koporsóban ébred fel, ahol egy öngyújtó és mobiltelefon van mellette. Hogy hogyan és miért került oda, csak emléktöredékei segítségével tudja kideríteni, ám a visszaszámlálás már megkezdődött, csakhogy a homokszemcsék pergése helyett az éltető oxigén fogyása a mérője.

 


Forráskód – Source Code
színes, feliratos, amerikai-francia akcióthriller, 93 perc, 2011 (12)
Rendező: Duncan Jones
Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

Colter Stevens százados (Jake Gyllenhaal) egy száguldó vonaton tér magához, és fogalma sincs, hogyan került oda. Egy Christina nevű ismeretlen nő (Michelle Monaghan) ül vele szemben, aki viszont a jelek szerint azt hiszi, hogy ismeri őt. A százados a mosdóba menekül, ahol a tükörbe nézve egy másik ember arcát látja, a tárcájában lévő személyi igazolvány alapján pedig Sean Fentressnek hívják, és tanár. Ekkor hatalmas robbanás rázza meg a vonatot. A következő pillanatban Colter egy ultramodern elkülönítőben találja magát, ahol egy Goodwin nevű egyenruhás nő (Vera Farmiga) azt követeli, hogy számoljon be mindenről, amit látott. Colter kulcsfontosságú küldetésen vett részt, amelynek célja azonosítani a merénylőt, aki néhány órával korábban elpusztította a vonatot, és aki egy még nagyobb hatóerejű bomba felrobbantásával ezrek megölésére készül Chicago szívében. A “Forráskód” fedőnevet viselő szupertitkos program lehetővé teszi, hogy Colter egy párhuzamos valóságban rövid időre felvegye Sean személyiségét a végzet felé tartó vonaton. Valahányszor visszatér a szerelvényre, Colternek csak nyolc perce van, hogy megtalálja a merénylőt. Minden alkalommal újabb bizonyítékokra bukkan, de a gyanúsított egérutat nyer. Minél többet tud, annál biztosabb benne, hogy meg tudná akadályozni a robbanást – ha egyszer nem futna ki az időből.

 


Földünk, a műanyag bolygó – Plastic Planet
színes, feliratos, osztrák-német dokumentumfilm, 95 perc, 2009 (12)
Rendező: Werner Boote

Mi lenne, ha kiderülne, hogy a levegő rákkeltő? Csak legyintenénk, hisz nem tudunk nélküle élni. Hasonló a helyzet a műanyaggal, azzal a különbséggel, hogy sok fajtája bizonyítottan egészségkárosító. Nehéz dolog a témáról szórakoztatóan és mégis kissé elmélyülten beszélni, Werner Boote rendező mégis kísérletet tesz rá.

 


A HR manager – The Human Resources Manager
színes, feliratos, izraeli-német-francia tragikomédia, 103 perc, 2010 (12)
Rendező: Eran Riklis
Főszereplők: Mark Ivanir, Reymond Amsalem, Julian Negulesco

Tel -Avivban, egy pékség alkalmazottja merénylet áldozata lesz. Mivel nincsenek Izraelben rokonai, a munkahelyének kell gondoskodnia róla, hogy az elhunytat a családtagjai temessék el. A kalandos utazás tragikomikus road movie-ba torkollik.

 


Norvég erdő – Noruwei no mori
színes, feliratos, japán romantikus dráma, 133 perc, 2010 (16)
Rendező: Anh Hung Tran
Főszereplők: Matsuyama Kenichi, Rinko Kikuchi, Mizuhara Kiko

Tokyo, a ’60-as évek vége. A világon mindenhol fiatalok lázadnak, gyülekeznek, céljuk kormányuk megbuktatása, eközben a tokiói egyetemista, Toru Watanabe életét is káosz uralja. Szíve mélyén teljes mértékben első szerelmét imádja, Naoko-t, aki egy gyönyörű és visszahúzódó fiatal lány. Azonban ezt a különleges párost legjobb barátjuk évekkel ezelőtti tragikus halála kovácsolta össze. Watanabe életét mindenütt a halál árnyékolja be, mindaddig, amíg nem találkozik Midori-val.

 


Rio
színes, magyarul beszélő, brazil-kanadai-amerikai animációs vígjáték, 96 perc, 2011 (nincs kh.)
Rendező: Carlos Saldanha
Főszereplők: Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Tracy Morgan

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság, a kaland felesleges, a repülés balesetveszélyes. Ám különös, és meghökkentően peches véletlenek sorozata úgy hozza, hogy kipottyan addig kényelmes életéből, és míg körülötte tombol a karnevál, ő kénytelen elfogadni azt, amit Rio adhat: izgalmat, kavarodást, sok új barátot, és előbb-utóbb a repülés örömét.

Válasz