0

Film premierek – 2011.04.14.

Hopp nem akar a héten húsvéti nyuszi lenni, de ettől A gyerekek jól vannak, majd a Sikoly 4. része után egy Hajszál híján úriember-t és egy Ismeretlen férfi-t megijeszti A belgrádi Fantom, avagy egy mondatban a heti premierek.


A belgrádi Fantom – The Belgrade Phantom
színes, feliratos, szerb-magyar-bolgár akciófilm, 82 perc, 2009
Rendező: Jovan Branislav Todorović
Főszereplők: Milutin Milošević, Marko Živić, Boris Komnenić

Belgrád, 1979. Amíg Tito elnök Kubában egy nemzetközi értekezleten vesz részt, egy rejtélyes fantom kelti fel a város figyelmét. Egy lopott fehér Porschén elképesztő kaszkadőr bemutatót tart. Amikor elterjed a rendőrséggel folytatott macska-egér játék híre, az emberek éjszakánként összegyűlnek, hogy megnézzék. A Fantom a rádióban nyilvánosan kihívja a rendőrséget, hogy próbálják meg elfogni. Ez hallatlan, nyílt ellenállásnak számított, így több mint tízezer ember ment ki az utcákra, hogy támogassák hősüket. A közönség előtt veszélyes lett volna megsemmisíteni, így a rendőrség rákényszerült az üldözésre, ahol a szabályokat a Fantom diktálta. A Fantom egy gaz jelképpé vált, amely a rendszert fenyegette. Az ő története az első repedés a kommunizmus homlokzatán és egy legenda, amely túlélte azokat, akik ezt el akarták nyomni.

 

 


A gyerekek jól vannak – The Kids Are All Right
színes, feliratos, amerikai vígjáték, 106 perc, 2010
Rendező: Lisa Cholodenko
Főszereplők: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni éppen betöltötte a tizennyolcat, és főiskolára készül, öccse megkéri egy nagy szívességre: derítse ki, ki kettejük biológiai apja. Paul, az életművész étteremtulajdonos elsőre nagyon meglepődik, amikor kiderül, van két gyereke. Már az első találkozás elindít valamit, ám hamarosan váratlan fordulatok egész sorozatát hozza mindannyiuk életébe.

 

 


Hajszál híján úriember – En ganske snill mann
színes, feliratos, norvég vígjáték, 105 perc, 2010
Rendező: Hans Petter Moland
Főszereplők: Stellan Skarsgard, Henrik Mestad, Bjorn Floberg

Ulrik 12 évet ült gyilkosságért. Szabadulása után bérel egy kis alagsori szobát. Gengszter barátja egy cserepes virágot hoz neki ajándékba. A régi szép időkről beszélgetnek, és Kennyről, aki miatt Ulrik börtönbe került. A haver kideríti, hol dolgozik Kenny, és Ulrik kémkedni kezd utána. Kenny már nem él egyedül, és láthatólag nagyon boldog. Ulrikot ez szíven üti. Felhívja a volt feleségét, hogy megkérdezze, hogy van a fia. Az ex-nej nem repes a boldogságtól, szeretné, ha Ulrik békén hagyná őket. Ulrik azonban meglátogatja a fiát, és megtudja, hogy nemsokára unokája lesz. Ulrikot mintha kicserélték volna. Aztán kiderül, hogy nem láthatja az unokáját, mert gyilkos; a barátnője hirtelen kiadja az útját; a haver pedig nem hagyja békén, míg bosszút nem áll Kennyn. Ulrik rájön, hogy Kennynek semmi köze nem volt a letartóztatásához. Miért kéne hát megölnie? Nem inkább a gengszter haver nélkül lehetne jobb ez a világ?

 

 


Hopp – Hop
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 101 perc, 2011
Rendező: Tim Hill
Főszereplők: James Marsden, Tiffany Espensen, Kaley Cuoco

Az animációt az élő szereplőkkel bravúrosan ötvöző Hopp Fredről, a munkanélküli naplopóról szól, aki véletlenül megsebesíti a húsvéti nyuszit, és át kell vennie a munkáját, amíg a nyuszi felépül. Miközben Fred a világ legzűrösebb vendégével küszködik, mindketten megtanulják, hogy mi kell ahhoz, hogy az ember végre felnőjön.

 


Ismeretlen férfi –  Unknown
színes, feliratos, japán-kanadai-amerikai-angol-német-francia thriller, 113 perc, 2011
Rendező: Jaume Collet-Serra
Főszereplők: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones

Dr. Martin Harrist (Liam Neeson) autóbaleset éri Berlinben. Mire a kórházi ágyban magához tér, megváltozik körülötte a világ. A felesége (January Jones) nem ismeri fel, és egy másik férfi azt állítja, hogy ő dr. Harris (Aidan Quinn).
A hatóságok nem hisznek a lábadozó férfinak, neki pedig nincs sok ideje magyarázkodni: titokzatos bérgyilkosok vadásznak rá. Amikor az életét menti és a személyazonosságát próbálja visszaszerezni, talál egy szövetségest (Diane Kruger), aki talán a leggyanúsabb, hiszen látszólag semmi oka sincs, hogy a kétségbeesett férfin segítsen.
Martin gondolkodás nélkül beleveti magát a nyomozásba, miközben saját épelméjűségét, önmagát kérdőjelezi meg. A váratlan események során a doktor egyre közelebb kerül az igazsághoz.

 

 


Ki/Be Tawaret
színes, magyar játékfilm, 91 perc, 2010
Rendező: Molnár György
Főszereplők: Kerekes Vica, Schlanger András, Ötvös András

Hazaszeretet: szerelmi vallomás a budapesti Terézvárosról.
Titkos ábrándok, vágyak, szenvedélyek, bűn, nyomozás, – csak kicsit másképp.
Szerelmi háromszög, vagy több. Egy férfi és egy nő. Jó, két férfi és egy, illetve több nő.
Egy középkorú, kettős életű (nappal fürdő-nőorvos, éjjel jazz zenész) úr, aki “KI”-felé megy az életből, és egy fiatal lány, aki nagyon “Be” akar menni. Valamit csak kezdenek egymással, vagy nem.
A hősök nem bátrak, inkább gyávák, de meglehet, ezt nem is bánják.
Születés, halál, talán újjászületés.
Könnyű-, és szomorú zene, de sok.
S hogy mi az a “Tawaret”? A filmből az is kiderül..

 

 


Sikoly 4. – Scream 4
színes, feliratos, amerikai thriller, 103 perc, 2011
rendező: Wes Craven
Főszereplők: Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox

10 éve semmi híre Ghostface-nek, a szellemálarcos ruházatba öltözött pszichopata gyilkosnak, így már éppen kezdi elfelejteni a szörnyűségeket az amerikai kisváros, Woodsboro. Az előző részekben megismert Sidney Prescott (Neve Campbell) ma már sikeres író, író-olvasó találkozó turnéjának utolsó állomásaként tér vissza szülővárosába, s vele együtt a titokzatos telefonhívások is újra elkezdődnek, Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a rettegés visszatér a kisvárosba, de úgy tűnik, a szabályok ezúttal megváltoztak.

Válasz