0

Film premierek – 2011.03.03.

Elhajlási engedély
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 105 perc, 2011
Rendező: Bobby Farrelly
Főszereplők: Owen Wilson, Jason Sudeikis, Christina Applegate

A legjobb házasság is folyamatosan rászorul az elsősegélyre. Az évek óta házasságban élő két jó barát (Owen Wilson és Jason Sudeikis) felesége, amikor azt veszi észre, hogy férjeik állandóan a nőket bámulják, nőkről beszélgetnek és valószínűleg nőkkel álmodnak, megpróbálják ravaszul megoldani a helyzetet: adnak egy hét kimenőt. Rick és Fred egy hét elhajlási engedélyt kap. Azalatt azt csinálnak, amit akarnak, nincs kérdés, nincs harag, de egy hét múlva vissza kell térniük hűséges párjaikhoz (Jenna Fischer és Christina Applegate). Valóra vált álom? Első hallásra annak tűnik. De a két pasas fokozatosan rájön, hogy az általuk elképzelt facér élet egyáltalán nincs összhangban a valósággal.

 

Gyermekeim apja
színes, feliratos, francia-német dráma, 110 perc, 2009
Rendező: Mia Hansen-Love
Főszereplők: Louis-Do de Lencquesaing, Chiara Caselli, Alice de Lencquesaing

Tarr Béla producerének váratlan halála ihlette a filmet. Egy óda a házastársi szerelemhez – igaz, nem első látásra. A producer minden percben rohan és telefonál, míg cége is épp a vesztébe rohan. Más kiutat nem találva öngyilkos lesz, így feleségére marad a pénzügyek kálváriája és a férj szellemi örökségének életben tartása.

 

Három
színes, fekete-fehér, feliratos, német romantikus vígjáték, 119 perc, 2010
Rendező: Tom Tykwer
Főszereplők: Sophie Rois, Sebastian Schipper, Devid Striesow

Hanna és Simon 20 éve élnek együtt. Tipikus modern, hivatásának élő, kissé kiábrándult, gyermektelen berlini pár. Anélkül, hogy tudomásuk lenne róla, mindketten beleszeretnek ugyanabba a férfiba, Adamba. Adam titokzatos, vonzó, gyengéd és okos. Amikor Hanna teherbe esik, felmerül a kérdés: hogyan tovább?

 


Nem beszélek zöldségeket!
színes, feliratos, francia vígjáték, 82 perc, 2010
Rendező: Jean Becker
Főszereplők: Gérard Depardieu, Gisele Casadesus, Rea Mauranen

Vannak filmek, melyek a maguk csendes módján, lehelet finom eszközökkel mesélnek kis csodákról. Germain (Gérard Depardieu) amolyan ügyefogyott mackóként, francia Forrest Gumpként csetlik-botlik az életben, alkalmi munkákból él. Sörözik a haverokkal, gondozza a veteményét, s az anyja házának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban. Az egykori lassú felfogású, rossz tanuló ma is nehezen tud olvasni, hadilábon áll a szavakkal, a mindennapokat a maga egyszerű módján éli meg. A szeretettelenségben töltött gyerekkor, a rideg anya által meghatározott felnőtt mindennapok sivársága után Germain csak abban lelheti örömét, hogy napközben a városka parkjában üldögél a padon, és eteti a galambokat. Itt hozza össze a sors Margueritte-tel (Gisele Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, aki minden idejét az irodalomnak, a könyveinek és a szavak “hatalmának” szenteli. A két ember szokatlan barátsága észrevétlenül kovácsolódik ott a padon, a galambok közt. Az egyszerű, de szeretetéhes fickó, és a világtól búcsúzó művelt asszony kapcsolata mélységes szereteten, és egy szokatlan, de annál erősebb “anya-fiú” kapcsolaton alapul. Germain szomjazza a tudást és az útmutatást, Margueritte pedig még egyszer, utoljára szeretne valamit átadni a szavak szeretetéből. Eleinte Margueritte olvas fel a hümmögő, szavakat ízlelgető Germainnek, aki lassan “rákap” a tudás és az olvasás ízére. Ahogy lassan a túlkoros diák horizontja tágul, a férfi élete mind jobbra fordul, s képes lesz értékelni maga körül a pici örömöket is.

 


Rango
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 107 perc, 2011
Rendező: Gore Verbinski
Főszereplők: Johnny Depp, Isla Fisher, James Ward Byrkit

A történet hőse egy kaméleon, aki védett, egyhangú életét éli házi kedvencként, miközben komoly identitásválságban van. Végül is hogyan legyen valaki kiemelkedő, amikor az egész életének célja a beolvadás? Amikor Rango véletlenül egy törvényen kívüli, fura lényekkel benépesült sivatagi helységben, a zordon Por városában találja magát, ahol a pisztolyok könnyen elsülnek, a nem éppen bátor gyík azon veszi észre magát, hogy ki kell tűnnie a többiek közül, ha életben akar maradni. Ám az eleinte ellenséges város lassacskán az utolsó reményt kezdi látni benne, a megmentőt, akire vártak – és Rango sheriff kénytelen új szerepét a végsőkig feszíteni. Számos akciódús helyzet és izgalmas találkozás után végül tényleg ő lesz az az új hős, akinek eleinte csak kiadta magát.

 


127 óra
színes, feliratos, amerikai-angol életrajzi dráma, 94 perc, 2010
Rendező: Danny Boyle
Főszereplők: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn

A 127 óra Aron Ralston hegymászó igaz története, aki egy hegyomlás után öt napig csapdába esett egy elszigetelt kanyonban Utah államban. A 127 óra alatt Ralston nagyító alá tette egész addigi életét, míg végül összeszedte minden bátorságát. Segédeszközök nélkül megmászott egy 65 láb magas falat, több mint 12 kilométert kellett sérülten megtennie, hogy végül megmeneküljön.

Válasz